• 09.05.2019

Keine Ehrung mehr im öffentlichen Raum

Luftbild Campus Lichtwiese Bild: Nikolaus Heiss

Neue Erkenntnisse zur NS-Zeit: Alarich-Weiss-Straße und Georgii-Platz werden umbenannt

Die Technische Universität Darmstadt ist bestürzt angesichts neuer Erkenntnisse der Geschichtsforschung, die ein neues Licht auf den Chemiker Alarich Weiss werfen und den Wissenschaftler Walter Georgii klar bewerten: Während Weiss seine Biografie in der Nachkriegszeit verschleierte, war Georgii in der Zeit des Nationalsozialismus eng in die kriegsvorbereitende Rüstungsforschung eingebunden. Die TU Darmstadt wird aus den jüngsten Rechercheergebnissen der Historiker unmittelbar Konsequenzen ziehen.

• 10.04.2019

Forschungsvorhaben NAMOSYN

Nachhaltige Mobilität durch synthetische Kraftstoffe

Die Technische Universität Darmstadt hat mit vier Fachgebieten des Fachbereichs Maschinenbau Förderungsanträge für das Forschungsvorhaben „Nachhaltige Mobilität durch synthetische Kraftstoffe“ (NAMOSYN) gestellt. Das Projekt wird vom Bundesministerium für Bildung und Forschung gefördert. Gemäß Gesamtvorhabenbeschreibung partizipieren 25 Industriepartner, 15 Forschungseinrichtungen sowie sieben Verbände bzw. Gesellschaften.

Vorträge und Events

• 28.06.2019

Functional surfaces with special wettability: Design and applications

Talk by Pavel Levkin (Karlsruhe Institute of Technology)

On June 28, 2019, Dr. Pavel Levkin who heads the Biofunctional Materials research group at KIT will give an overview of the work on porous polymers with controlled surface topography and wettability and will present the group's developments in the field of bioinspired surfaces and materials possessing special wettabilities.

• 12.07.2019

Challenges of modelling the moving contact line problem and recent progress: bridging scales from the nano- to the macroscale

Talk by Serafim Kalliadasis (Imperial College London)

The moving contact line problem occurs when modelling one fluid replacing another as it moves along a solid surface, a situation widespread throughout industry and nature. On July 12th, 2019, Serafim Kalliadasis (Imperial College London) will hold a talk on the challenges of modelling the moving contact line and will present a new multiscale model. Mathis Fricke (CRC 1194, project B01) will hold a CRC talk entitled „Numerical Simulation of the Breakup Dynamics of Capillary Bridges on Structured Surfaces“.

• 25.09.2019-26.09.2019

International Workshop on Clean Combustion: Principles and Applications 2019

Image: TRR 150

September 25-26, 2019 in Darmstadt

Focusing on bridging the gap between combustion principles and applications, the workshop aims at bringing together leading and worldwide recognized researchers to give talks and present posters at the cutting edge of combustion science and technology, to foster research, exchange and collaboration.

Ältere Beiträge finden Sie in unserem News-Archiv.